Dom naroda PFBiH Rezolucijom apeluje da Porezna uprava odblokira račun BHRT-u

Dom naroda Parlmenta Federacije Bosne i Hercegovine na sinoćnoj sjednici je, na prijedlog delegata Segmedine Srne, Zvonka Marića i Aljoše Čmpare, izglasao Rezoluciju o javnim interesu funkcionisanja javnog radio-televizijskog servisa BHRT.

Rezolucijom je Dom naroda pozvao Poreznu pravu Federacije BiH da odblokira račun ove medijske kuće, jedne od najznačajnijih institucija države BiH, kako ne bi došli u pitanje njen rad i egzistencija 870 zaposlenih radnika i njihovih porodica.

Deblokada računa značila bi prvi korak ka stabilizaciji funkcionisanja BHRT-a, koji je zbog dugova zapao u teškoće, naveli su delegati.

Rezoluciju iste sadržine izglasali su 29. marta i poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na prijedlog poslanika Sanele Prašović Gadžo i Irfana Čengića.

Tada je rečeno da vrijedni i profesionalni radnici BHRT-a nisu krivi za navedena dugovanja njihove medijske kuće, te je, takođe, apelovano da Porezna uprava FBiH odblokira račun, što bi značilo prvi korak ka spašavanju egzistencije zaposlenih.

(Fena)