Monroe od 180 miliona

Je li ona Mona Liza našeg vremena?

Holivudska zvijezda Marilyn Monroe, koja je umrla 1962. u dobi od 36 godina, postala je besmrtna tek kroz slike pop art ikone Andyja Warhola (1928. do 1987.).

U maju, aukcijska kuća Christie’s na aukciji prodaje verziju Marilyn, očekujući cijenu od 200 miliona dolara. Dakle, oko 180 miliona eura. Ili više.

Slika se zove “Shot Sage Blue Marilyn”.  To nije klasična slika već sitotisak. Boja se nanosi na platno pomoću matrice. Postoji pet portreta u različitim bojama iz ove serije. Vlasnik galerije i stručnjak za Warholova djela Aeneas Bastian (47) kaže: „Intenzivna boja je tipična za pop art i nikada prije nije postojala. Za mene je ova Merilin lijepa i zagonetna kao Mona Liza Leonarda da Vinčija”.

Mladi Warhol je svoje djelo stvorio dvije godine nakon Marilynine smrti. Uz pomoć jedne fotografije, a da je nikad nije lično upoznao. U to vrijeme, neka umjetnica za performanse, koja je posjetila Warhola u njegovoj radionici i vidjela četiri Marilyn portreta naslagana u nizu, upitala je: „Mogu li ih upucati?“ Vorhol je pomislio da želi da fotografiše platna. Izvukla je pištolj i ispalila metak koji je probio komade. Rupe od metaka su odavno “zakrpljene”.

Da li se Vorhol nalazi u rekordnom duelu sa renesansnim genijem da Vinčijem? Njegova slika “Salvator Mundi”, “Spasitelj svijeta”, 2017. godine je prodata na aukciji za 450 miliona dolara.

Originalni sitotisak “Shot Sage Blue Marilyn” prikazuje glumicu s ružičastim licem, rubin crvenim usnama, žutom kosom i plavim sjenilom na plavoj pozadini.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)