Sindikat zaposlenih u UIO BiH od danas pokreće štrajk upozorenja

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirfektno oporezivanje BiH donio je odluku o pokretanju štrajka upozorenja, koji počinje u ponedeljak, 4. aprila i koji će trajati svaki dan u periodu od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja osnovnih uslova koje traže zaposleni u UIO.

Odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Savjet ministara BiH nije našao razumijevanje da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO.

Ova instutucija, kakoo se navodi u saopštenju iz UIO BiH, je ključna za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, pa se tako sa 85 posto svi budžeti u BiH (državni, entitetski, kantonalni i opštinski), finansiraju od indirektnih poreza. Iako UIO iz godine u godinu prikuplja sve veći iznos prihoda od indirektnih poreza, za finansiranje institucija BiH, pa tako i za zaposlene u UIO, svake godine se izdvaja isti iznos sredstava (680 miliona KM na godišnjem nivou za sve državne institucije).

Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije: inspektor u Sektoru za poreze u UIO – stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998,00 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500,00 KM na više.

 „Kap koja je prelila čašu“ najnovija je najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 posto, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza. Podsjećamo u tri mjeseca 2022. godine prihodi od indirektnih poreza iznosili su 2 milijarde i 229 miliona KM i veći su za 406 miliona ili 22,29 posto u odnosu na prihode koje je UIO prikupila u istom periodu 2021. godine. Sav višak prikupljenih prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele nijemo trpiti ‘maćehinski’ odnos svih u Bosni i Hercegovini prema zaposlenima u Upravi za indirektno oporezivanje”, stoji na kraju saopštenja.

V. B.

(NovaSloboda.ba)