Evropska komisija pokrenula proceduru oduzimanja sredstava Mađarskoj zbog korupcije

Evropska komisija pokrenula je u utorak nikad korišteni postupak protiv Mađarske, koji bi mogao dovesti do toga da se mađarskoj vladi oduzme sredstva EU-a zbog nedovoljne borbe protiv korupcije i kršenja demokratskih standarda.

Taj potez uslijedio je dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban ponovo pobijedio na izborima velikom većinom, tvrdeći svoju pobjedu kao pobjedu nad liberalnim vrijednostima koje brani Bruxelles, piše AFP.

Nacionalist i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u Bruxellesu se često optužuje za nazadovanje demokratskim normama.

“Evropska komisija sada će poslati pismo službene obavijesti za pokretanje mehanizma uslovljavanja”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uz pljesak na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu u Francuskoj.

Posljednji sukob s Mađarskom vezan je za njen sistem javne nabavke, sukob interesa i korupciju i mogao bi dovesti do toga da Budimpešta izgubi novac EU-a ako ga podrži kvalifikovana većina od 27 država članica.

Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas pozvao je Evropsku komisiju da na izborima “ne kažnjava mađarske glasače, jer su na izborima izrazili mišljenje koje nije po ukusu Bruxellesa”.

“Bruxelles griješi. Komisija mora prihvatiti osnovna pravila demokratije”, dodoa je on.

Gulyas je pozvao Evropsku uniju da se “vrati zdravom razumu i dijalogu”.

Redovno kritiziran od EU zbog podrivanja vladavine prava, Orban je u svom pobjedničkom govoru napao “bruxelleske birokrate”, nakon što je osigurao četvrti mandat.

(Fena)