Slovenija smanjuje broj ruskih diplomata

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak ruskom ambasadoru u Ljubljani protest zbog ubistava ukrajinskih civila u Buči i drugim mjestima u Ukrajini, te mu najavilo smanjenje ruskog diplomatskog osoblja u ruskoj ambasadi.

Ruskom ambasadoru Timuru Ejvazovu, koji je pozvan u ministarstvo, izražen je najoštriji protest i šokiranost u vezi s ubistvima civila koje je počinila ruska vojska na području pod okupacijom ruskih snaga, saopštilo je slovensko ministarstvo.

Ambasadora Ruske Federacije tom su prilikom obavijestili o odluci vlade da Slovenija smanji broj ruskog diplomatskog i tehničkog osoblja u ambasadi u Ljubljani, te ga “uskladi s brojem članova slovenske diplomatske misije u Moskvi”.

U saopštenju ministarstva vanjskih poslova Slovenije navodi se da je to učinjeno u skladu s 11. članom bečke konvencije o diplomatskim odnosima koji državi gostiteljici daje mogućnost da broj stranog predstavništva prilagodi u granice “razumnog i uobičajenog” s obzirom na okolnosti i potrebe.

(Fena)