Njemačka ambasadorica: Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku Dodika

Ambasadorica SR Njemačke Margret Uebber prokomentarisala je posljednje Dodikove izjave o debati u njemačkom Bundestagu i o namjerama za obnovljeno učešće Njemačke u misiji EUFOR/Althea.

“Nakon konstruktivnog tona Dodika u razgovoru sa saveznom ministricom Baerbock prije nekoliko sedmica, iznenađena sam sadržajem i tonom njegovih trenutnih izjava.

Dodik je tada nedvosmisleno rekao da su povećanje EUFORa/Althea-a i njemačko učešće u misiji dobrodošli. Jučerašnje javne izjave su dijametralno suprotne i dovode u pitanje kredibilitet njegovih izjava.

Odlučno odbacujemo uvrjedljive izjave upućene njemačkom Bundestagu i njemačkom poslaniku. Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku, neadekvatna istorijska poređenja, te negiranje, pa i veličanje ratnih zločina i genocida, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju.

Ne možemo tolerisati ni napade na jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer ugrožavaju mir i pomirenje. Evropske zaštitne snage su priznato sidro stabilnosti za narod Bosne i Hercegovine. Ispravno je i važno da ispitamo učešće”, stoji u reagovanju ambasadorice SR Njemačke Margret Uebber.

(NovaSloboda.ba)