Ćiro II: Promocija turizma duž stare željezničke pruge

U okviru projekta “Ćiro II” danas će se održati promotivna biciklijada, koja za cilj ima promociju turizma na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno i Trebinje.

Biciklijada dužine 90 km kružnog je tipa sa startom i ciljem u Ravnom, a tokom koje slijedi obilazak starih i napuštenih Ćirinih stanica, Ćirine makete u Trebinju, kao i starog grada Trebinja uz vodiče.

Nakon pauze i kafe pod poznatim Trebinjskim platanima, biciklisti će obići Hercegovačku kuću, , nakon čega slijedi povratak biciklima u Ravno.

“U biciklijadi ‘Ćiro II’, vodimo vas na jednu nama poznatu, priznatu i jako dragu Ćirinu stazu, stazu koja nas vodi iz Ravnog do prelijepog turističkog grada Trebinja. Biciklijada u dužini 90 km je kružnog tipa i potpuno ravna sa startom i ciljem u Zavali, a biciklirati počinjemo u 11 sati”, poručuju organizatori.

Stara uskotračna željeznica Ciro u svoje vrijeme bila je pruga koja život znači za narode s područja Hrvatske, BiH i Crne Gore. Preživjela je čak 5 različitih državnih uređenja, da bi krajem 1970.-ih proglašena neprofitabilnom i u konačnici ukinuta. Ubrzo nakon ukidanja ostaci željezničke infrastrukture su nestali ili propali, a paraleleno s gašenjem pruge polako se i iseljavao narod s ovim prostora.

Danas, Ćiro pruga predstavlja najveću cikloturističku ponudu Hercegovine.

“Plan je našim gostima u što boljem svjetlu prezentirati sve kulturne i istorijske znamenitosti koje Ćirina trasa na pomenutoj dionici ima za ponuditi. Imamo jako velik broj zainteresovanih učesnika, te vjerujemo kako će mnogi biciklisti iz zemalja regije u nedelju posjetiti Hercegovinu i uživati u lijepom vremenu, svježem vazduhu i ugodnom društvu. Naravno, tu su i naši cikloturistički vodiči, koji će biti vodiči ove biciklijade i našim gostima prezentirati sve destinacije koje posjetimo na našem putovanju, a plan je osim bicikliranja na Ciro stazi i turistički obilazak starog grada Trebinja, kao i Hercegovačke kuće, te nezaobilazna kafa pod Trebinjskim platanima, prije nego se biciklisti vrate u Ravno“, kaže Toni Zorić, predsjednik HerzegovinaBike.

Organizacija će se održavati na visokom nivou, a svim učesnicima kroz projekqt “Čiro II” osigurani su i prigodni poklon paketi. Organizatori ističu kako će se za sigurnost svih učesnika brinuti velik broj redara, te će imati dva kombija u pratnji sa vodom i osvježenjem, prvom pomoći i servisnom stanicom. Za sve one kojima 90 km bude izazov i previše bicikliranja, omogućen je povratak iz Trebinja sa kombijem.

Udruženje “HerzegovinaBike”, uz podršku biciklističkih klubova “Vučji zub” i “Leotar” u sklopu projekta “Ćiro II”, organiziraju biciklijadu Ćirinom prugom.

(NovaSloboda.ba)