Nevidljive žene u arhitekturi Mostara

Incijativa građanki i građana Mostara organizuje događaj, pod nazivom „Nevidljive žene u arhitekturi Mostara“, kojiće se održati 12. aprila, u 17 sati, na Građevinskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. 

Na događaju će žene arhitektice predstave vlastiti rad na polju arhitekture, ali i da zainteresovanu javnost upoznaju o nevidljivim ženama, arhitekticama, iz Mostara.

Žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju, danas su skoro pa zaboravljene i zvanični podaci o njihovom radu su oskudni.

Takve žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiraciju svim ženama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, jer su u vremenu u kome su živjele, i u kome žive, svojim radom i trudom uspjele da se izdignu iz mase.

Na ovaj način, Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile istoriju arhitekture Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti istoriju arhitekture grada.

„Pozivamo građanke i građane Mostara da 12. aprila, zajedno sa nama otkriju nevidljive žene Mostara“, stoji u pozivu Inicijative građanki/na Mostara.

(NovaSloboda.ba)