Crna Gora: Situacija nije alarmantna, ali mogla bi biti

Direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarne poslove Crne Gore Vladimir Ðaković kazao je da situacija s ptičjom gripom u toj zemlji nije alarmantna, ali bi mogla biti pa bi trebalo shvatiti svu ozbiljnost situacije.

Prema njegovim riječima, ptičja gripa se prije Crne Gore pojavila u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, pa je bilo pitanje dana kad će biti registrovana i u Crnoj Gori.

Ðaković je istakao da je potrebno reagovati na vrijeme kako se virus ne bi prenosio s divljih na domaće ptice, kao i da za sada nije registrovano uginuće domaćih životinja.

“Ako uzmemo u obzir da je u toku migracija ptica, logično je da, ako je tamo bilo bolesti, da se pojavi i kod nas. Situacija nije alarmantna što se tiče zdravlja ljudi, ali moramo poštovati određene mjere. Ne smijemo dopustiti da se gripa s divljih ptica prenese na domaće ptice”, rekao je Ðaković u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na Radioteleviziji Crne Gore.

Marija Šoškić-Popović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kazala je da je prema posljednjim podacima u Crnoj Gori zabilježeno 15 uginulih jedinki pelikana na Skadarskom jezeru.

(Fena)