Pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bugojno 0, Drvar i Livno 1, Jajce, Sanski Most i Zenica 2, Sarajevo i Tuzla 3, Grude 5, Bihać i Gradačac 6, Mostar 7, Neum 8 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba.

Nakon prohladnog jutra, kada je poželjno nešto više opreza prilikom boravka na otvorenom, tokom dana će sa porastom temperature biti ugodnije.

Savjetujemo Vam da se prikladno obučete, kako bi se, po potrebi, raskomotili.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, dok je poledica u jutarnjim satima moguća na dionicama u višim predjelima. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog izvođenja radova na zamjeni dilatacija na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik), Živinice-Stupari (kod kamenoloma), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na magistralnom putu Foča-Goražde (u mjestu Filipovići), zbog klizišta, saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 10 tona ukupne mase na dionici Rudo-granični prelaz Uvac. Za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena je na 20 km/h.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)