U fokusu Svjetske banke nova zapošljavanja u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je juče sastanak sa direktorom Svjetske banke za BIH i Crnu Goru Christoferom Sheldonom, kako bi se upoznao sa osnovnim strateškim ciljevima i projektima u sljedećem razdoblju.

Na sastanku je istaknuto da je u finalnoj fazi izrada novog Sporazuma o partnerstvu između BiH i SB za period 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoline, nastavak jačanja sistema zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju.

Sagovrnici su izrazili zadovoljstvo što je Odbor SB odobrio dva projekta za BiH, jedan za zdravstvo u iznosu 75 miliona dolara i drugi za poljoprivredu u vrijednosti 68 miliona dolara.

Ministar Bevanda zahvalio se čelnicima Svjetske banke na podršci koju  kontinuirano pružaju BiH kroz mnogobrojne projekte, posebno za pomoć u vrijeme pandemije COVID 19.

Naglašeno je da će se u budućim projektima Svjetska banka više fokusirati na podršku privatnom sektoru, inkluzivnom zapošljavanju i zaštiti okoline, kao i reformama u poduzećima koja su u državnom vlasništvu.

Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se ministru Bevandi na ličnom angažmanu u pripremi i realizaciji važnih projekata u BiH.  

Sastanku je prisusvovala i šefica Ureda Međunarodne financijske korporacije Lada Bušovac koja je predstavila podatke u vezi s javnim investicijama i predstojećim projektima, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)