Vidović: O padu drona ništa neočekivano novo, nije utvrđeno 120 niti 40 kg eksploziva

Predsjednik hrvatskog saborskog Odbora za odbranu Franko Vidović izjavio je u srijedu da se ništa neočekivano novo nije saznalo u obraćanju javnosti Županijskog državnog odvjetništva o padu drona, ocijenivši iznenađujućim da nije utvrđeno postojanje 120 niti 40 kilograma eksploziva, već neka nedefinidana tvar.

“Tu nije bilo ništa neočekivano novo od onoga što se već nije čulo u javnosti. S ovim podacima sam upoznat još na sastanku Odbora kada smo tražili informacije o padu drona”, rekao je Vidović za Hinu upitan za komentar informacija ŽDO-a o padu bespilotne letjelice na zagrebačkom Jarunu.

Donekle iznenađujućim ocijenio je da se uviđajem utvrdilo kako se ne radi ni o 120 niti o 40 kilograma eksploziva, o čemu se govorilo, već o nekakvoj nedefinisanoj materiji organskog porijekla, koja je bila “upakovana u tu nazovimo bombu”.

Vidović je ustvrdio kako je najbitnije da se takvo što više ne dogodi, istakavši da se više ne smije ponoviti da nas je to uhvatilo – kao NATO i RH, “donekle na spavanju”.

“Ne smijemo više dopustiti ugrožavanje naših građana. Ovakvi incidenti se ne smiju ponavljati”, poručio je i dodao da su iz tog događaja NATO i hrvatske Oružane snage izvukli pouku.

Naglasio je kako sada nije toliko bitno je li u dronu bila bomba ili ne, jer je sam dron takve veličine sam po sebi opasnost.

“Bitno je da, na sreću, nitko nije poginuo i da nije došlo do značajnije štete”, kazao je. 

Bespilotna letjelica, koja je u večernjim satima 10. marta pala u Zagrebu, po tvrdnjama iz ŽDO-a bila je naoružana aviobombom, a uzrok pada bio je narušen usljed automatskog slijetanja kod aktiviranja glavnog padobrana.

(Fena)