Komšić: BiH nije onakva kakvom smo je zamišljali 1992. godine

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u četvrtak je na mostarskim Šehitlucima položio cvijeće i odao počast poginulim borcima Armije RBiH, povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije RBiH.

On je u izjavi za medije kazao kako BiH jest obranjena i postoji, ali “nije onakva kakvom smo je zamišljali 1992. godine”.

“Imamo mi još posla, bar ova generacija koja će doći. Da bude zemlja otvorena za sve njene ljude bez obzira na to ko su, što su, kome se Bogu mole. Dakle, za sve Bosance i Hercegovce koji je doživljavaju kao svoju domovinu”, ocijenio je Komšić.

Naglasio je kako je Armija RBiH nastala iz hrabrosti, inata, ponosa i želje da se sačuva svoje.

“Sjećam se tih prvih dana kao što se sjećam i završetka rata. Od onoga kad nemaš ništa do onoga kad imaš organizpvanu, ustrojenu vojnu snagu”, kazao je Komšić, dodavši kako su “veliki izazovi pred nama”, jer ratni planovi i politike koje su 1992. godine dovele do agresije na BiH nisu nestale, nego su tu.

“Nama se učinilo nakon rata da se možda odustaje od tih planova, da se situacija smiruje, ali ovo vrijeme koje sada živimo pokazalo je da se nikada nije odustalo od toga”, ustvrdio je član Predsjedništva BiH.

Zapravo, dodao je, nije se odustalo od toga da se odluke koje se tiču BiH, njene suverenosti ne donose u zemlji, nego u Zagrebu i Beogradu.

Naveo je kako to jedni rade kroz institucije RS-a, dok se drugi bore za oživljavanje ideje Herceg-Bosne.

“Ova situacija je sada i politički vrlo komplikovana, jer prvo treba razbiti maglu nad tom pričom o navodnim majorizacijama, navodnoj ugroženosti da bi se vidjelo što je cilj. Pravi cilj je vladati BiH. Nisu uspjeli silom, sad se to pokušava političkim putem i nažalost, podrškom određenih međunarodnih krugova”, istakao je Komšić.   

U povodu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije RBiH u Narodnom pozorištu Mostar održana je svečana akademija, dok su organizatori za sutra, 15. aprilaa, najavili posjet mjesnim mezarjima i spomen-obilježjima u Prozoru, Konjicu, Jablanici, Drežnici, Blagaju, Stocu, Čapljini i Liska parku.

Centralna proslava Dana Armije RBiH planirana je za petak u Kasarni Rajlovac.

(Fena)