Ukrajina: Gotovo 85 posto ljudi ubijenih u Buči ima prostrijelne rane od metaka

Gotovo 85 posto tijela ubijenih stanovnika grada Bucha u kijevskoj regiji ima prostrijelne rane, što ukazuje na počinjenje svjesnog ubistva s predumišljajem, javio je danas Ukrinform.

“Gotovo 85 posto svih tijela koje uklonimo iz masovnih grobnica ili pojedinačnih ukopa u vrtovima, parkovima, trgovima, dvorištima ima rane nastale od metaka. To znači da su se u Buči dogodila ubistva s predumišljajem”, kazao je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk.

Rekao je da će uklanjanje tijela iz masovne grobnice na području crkve sv. Andrije Prvozvanog biti vjerovatno danas završeno.

“Završićemo ovaj posao, skupit ćemo tijela i poslati ih u mrtvačnicu na provođenje relevantnih postupaka, kako bi ih rodbina mogla preuzeti i pokopati na odgovarajući način”,  dodao je Fedoruk.

Glavna tužiteljica Venediktova i tužiteljica ICC-a Khan zajednički su posjetili Buču u kijevskoj regiji, gdje se ekshumiraju tijela ubijenih civila.

Irpin, Buča, Hostomel, Borodianka i cijela kijevska regija oslobođeni su od ruskih osvajača početkom aprila. U tim gradovima i selima zabilježena su masovna ubijanja civila koja su počinili ruski vojnici.

Među žrtvama ruskih ratnih zločina bile su silovane žene, čija su tijela pokušana biti spaljena, ubijeni su službenici lokalne vlasti, djeca, starci i muškarci. Mnogima od njih su bile vezane ruke, na tijelima su tragovi mučenja, a žrtvama je pucano u potiljak.

U martu je Međunarodni krivični sud, na zahtjev 42 zemlje, najavio pokretanje istrage o ratnim zločinima nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. marta.

(Fena)