U gradiću Irpinu pokraj Kijeva pronađeno 269 tijela nakon povlačenja ruskih snaga

Ukrajinski forenzički istražioci pregledali su 269 tijela u Irpinu, koji se nalazi u blizini Kijeva, otkako je grad ponovo osvojen od ruskih snaga krajem marta, rekli su policijski dužnosnici dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu, prenosi AP.

Grad u kome je prije rata živjelo oko 62.000 stanovnika bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskom vojskom prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofanzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su desetine novih grobova i prekriveni vijencima.

Praćeni pogledima nekoliko uplakanih i ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedeljak hitno zatrpavali zemljom jedan grob.

“Do sada smo pregledali 269 tijela”, rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na online brifingu za medije.

Rekao je da je forenzička istraga u toku, kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije ugljenisanih ljudskih ostataka.

Dodao je da su pregledali sedam lokaciju u gradiću Irpinu, na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

Rusija je negirala sve navode da je njena vojska ubijala civile i dalje odbacuje optužbe da su njene snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima Ukrajine. (Fena)