Istekao ruski ultimatum branocima Mariupolja

Ruski posljednji ultimatum ukrajinskim borcima koji brane Mariupolj istekao je u srijedu popodne bez ikakvih nagovještaja masovne predaje dok Moskva nastavlja s ofanzivom na istoku zemlje, a zapadne vlade obećavaju Ukrajini još vojne pomoći.

Na hiljade ruskih vojnika podržanih artiljerijskim i raketnim baražima pokušavaju da napreduju u onome što ukrajinski zvaničnici nazivaju bitkom za Donbas – konačnom naporu Moskve da zauzme dvije istočne pokrajine na koje pretenduje u ime separatista.

Ruska skoro osmosedmična invazija nije uspjela da ostvari cilj osvajanja bilo kog od najvećih ukrajinskih gradova. Ruske snage prinuđene su na povlačenje iz sjeverne Ukrajine nakon što je njihov napad na Kijev odvraćen u prošlom mjesecu, ali je Moskva nagomilala vojnike radi napada na istoku zemlje, koji je počeo u ovoj sedmici.

Najveći napad na jednu evropsku državu od 1945. godine doveo je do bijega iz zemlje skoro pet miliona ljudi i pretvorio je ukrajinske gradove u ruševine.

U ruševinama Mariupolja, poprišta najtežih borbi i najveće humanitarne katastrofe, ruska vojska je napala posljednje glavno ukrajinsko uporište, željezaru Azovstal, bombama koje uništavaju bunkere, saopštila je vlada u Kijevu.

Ukrajinska strana tvrdi da se stotine civila krije u podzemlju industrijskog postrojenja, prenosi Reuters.

(Fena)