Wall Street porastao nakon informacije da Musk preuzima Twitter

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzovni indeksi porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošle sedmice, a najviše je porastao tehnološki sektor, nakon vijesti da je osnivač Tesle Elon Musk kupio Twitter.

Dow Jones ojačao je 238 bodova ili 0,70 posto, na 34.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 4.296 bodova, a Nasdaq indeks 1,29 posto, na 13.004 boda.

S&P 500 indeks proveo je većinu trgovanja u negativnom području da bi se u pozitivno probio nakon vijesti da je Musk za 44 milijarde dolara kupio Twitter.

Cijena dionice te društvene mreže skočila je više od 5,5 posto, a porasle su i cijene dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Microsoft i Facebook.

Sve će te kompanije ovih dana objaviti kvartalne poslovne izvještaje, pa se ulagači nadaju boljim rezultatima nego što analitičari očekuju.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, prošle sedmice tržište je bilo pod pritiskom, jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke.

Fed je na sjednici u martu povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerovatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Ali, nakon posljednjih komentara niza čelnika Feda, sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati.

Negativno su jučerna tržište uticale i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je već prije dovelo do “zatvaranja” Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

To će, pak, usporiti ionako usporen rast druge po veličini svjetske privrede, pa su juče cijene dionica na berzi u Šangaju zabilježile najveći dnevni pad od početka pandemije u februaru 2020. godine.

Zbog toga su juče i na evropskim berzama cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,88 posto, na 7.380 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,54 posto, na 13.924 boda, a pariški CAC 2,01 posto, na 6.449 bodova, prenosi SEEbiz.

(Fena)