Izetbegović u Mostaru: HDZ i SNSD su pokušali na silu uraditi nešto, nećemo im to dozvoliti

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Mostar organizovao je sinoš iftar i druženje u Mostaru, kome je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je saopšteno, Izetbegović je, obraćajući se prisutnima podsjetio na brojne izazove sa kojima se Mostar i cijela Bosna i Hercegovina suočavala u prošlosti, ali i na uspjehe koji su u istom periodu ostvareni.

“Mostar je dugo bio srušen rad. Devet godina smo čekali da se podigne Stari most, možda najljepši objekat u BiH. I privreda je bila srušena. Danas se privreda pokrenula, grad se izgradio, živi se mnogo bolje. Izbori su konačno održani. Velež je zaigrao na novom stadionu. Stvari idu naprijed”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o problemima, ukazao je na političke prilike kao manji problem i odlazak mladih ljudi kao najveći izazov sa kojim se BiH suočava.

“Trideset i dvije godine SDA rješava probleme. Neki se pitaju imamo li snage nastaviti. Ja mislim da imamo i da nema zamjene za nas. SDA je odgovor svih Bošnjaka i patriota. Nas vezuje jedna ideja, ideologija i emocija. Mi volimo ovu zemlju. SDA nije bazirana samo na emociji. Ona je politička snaga koja je dokazala da ima sve što je neophodno da riješi svaki problem”, izjavio je Izetbegović.

Podsjetivši na ključne procese u posljednje tri decenije, predsjednik SDA je posebno izdvojio 1993. godinu i rušenje Starog mosta kao, kako je kazao, dno rata.

“Onda smo se sabrali i te enklave, odvojene od svijeta, su se organizovale i desilo se čudo bosanskog otpora. Suprostavili smo se daleko nadmoćnijoj sili i hvala herojima, mostarskim i bosanskohercegovačkim, koji sjede i večeras ovde. Bez njih sve to ne bi bilo moguće”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je izdvojio angažman federalnog premijera Fadila Novalića, koji uprkos preprekama, ostvaruje značajne rezultate.

“Sedamdeset posto PDV-a se puni tamo gdje je bila Armija RBiH”, kazao je Izetbegović.

SNSD i HDZBiH žele, kako je kazao, sputati sve probosanske snage u jednu trećinu, uprkos činjenici da probosanske stranke imaju 60 posto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, predsjednik SDA je kazai da se nije moglo prihvatiti rješenje koje je nepovoljno po probosanski blok.

“Današnja sjednica Doma naroda je pokušaj HDZ-a i SNSD-a da nešto urade na silu i da se makar na nivou percepcije usvoji Izborni zakon. To im neće proći. Nećemo im to dozvoliti”, poručio je Izetbegović.

SDA, dodao je, pripada bloku političkih stranaka koje su patriotske i koje ne bježe odgovornosti, a jedina SDA ima snagu da riješi sve izazove.

Iftaru i druženju, čiji je domaćin bio predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, prisustvovali su brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, privrednici, kulturni radnici i građani Mostara, saopšteno je iz SDA.

(Fena)