Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno oblačno vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u sjeverozapadnim djelovima gdje je registrovana i kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Bugojno 6, Livno i Široki Brijeg 7, Jajce i Sarajevo 8, Sanski Most 9, Grude i Zenica 10, Bihać 11, Gradačac i Tuzla 12, Mostar i Neum 13  stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slaba kiša se očekuje u sjeverozapadnim područjima, a tokom dana u Bosni nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U poslijepodnevnim satima naoblačenje se očekuje i na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nestabilno vrijeme pretežno će uticati na lošije raspoloženje većine populacije, a kod hroničnih bolesnika povremeno uzrokovati nešto izraženije tegobe.

Usljed svježije noći i mirnijeg sna, opšta slika neće biti mnogo lošija u odnosu na protekle dane.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito u poslijepodnevnim satima i prikaldno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama.

Zbog radova na izgradnji pristupnih puteva i raskrsnice za autoput A-1, na snazi je noćno obustavljanja saobraćaja od 01 do 04,30 sati na magistralnom putu M-17 Buna -Počitelj u mjestu Ševaš Njive. Za vrijeme obustavljanja saobraćaj se preusmjerava preko Domanovića.

U tunelu Crnaja, na putu Konjic-Jablanica, do daljeg neće biti noćnih obustavljanja saobraćaja. Kroz tunel se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Radovi na redovnom održavanju rasvjete izvode se u tunelu Vranduk na dionici Zenica-Nemila. Svakog radnog dana od 23 do 05 sati ujutro, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put prema GP Gradina) zbog sanacionih radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Prijedora.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Donji Vakuf-Travnik (Komar), Kiseljak-Kreševo, Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 10 tona ukupne mase, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)