U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovine je sunčano. Više oblačnosti ima na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Bihać 7, Tuzla 8, Banja Luka, Bugojno, Doboj i Sanski Most 9. Bijeljina, Gradačac, Grude, Jajce i Sarajevo 10, Zenica 11, Livno i Prijedor 12. Široki Brijeg i Trebinje 15. Neum 16; Mostar 18 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20, na jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike biće povoljnije na jugu, uz stabilnije vrijeme i više sunca.

U unutrašnjosti će izraženije naoblačenje i povremene slabije padavine loše djelovati na raspoloženje većine populacije, te kod meteoropata uzrokovati umjerene reakcije u vidu glavobolje i dekoncentracije.

Hronični bolesnici ne bi trebali imati jačih tegoba.

Uz porast temperatura tokom dana, poželjno je prikladno oblačenje.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na dionici magistralnog puta Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica (Vrbaška-Draksenić) zbog sanacionih radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Prijedora.

Zbog radova na izgradnji pristupnih cesta i raskršća za autoput A-1, na snazi je obustavljanje saobraćaja od 01 do 04,30 sati na magistralnom putu M-17 Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeravati na alternativni prvaca preko Domanovića.

Radovi na redovnom održavanju rasvjete izvode se u tunelu Vranduk na dionici Zenica-Nemila. Svaki radni dan u vremenu od 23 do 05 sati ujutro, saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

U tunelu Crnaja, na putu Konjic-Jablanica, do daljeg neće biti noćnih obustavljanja saobraćaja. Kroz tunel se saobraća jednom trakom, naizmjenično.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 10 tona ukupne mase, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)