Obilježavanje Prvog maja: Mostarcima gradonačelnik Kordić dijelio grah

Proslava Međunarodnog praznika rada, uz sindikalni grah, održana je u nedelju na Šetalištu, a Mostarcima je grah dijelio gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

“Došao sam kao radnik proslaviti s građanima Mostara Međunarodni praznik rada”, rekao je Kordić.

Zahvalio je sindikatima što su nakon dugo godina ponovo vratili tradiciju u grad, a to je dijeljenje graha i prigodnih pića građanima Mostara povodom proslave praznika rada.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Josip Milić, koji je dijelio grah uz mostarskog gradonačelnika, kazao je kako su se nakon 15 godina uspjeli okupiti ovde u parku kako bi obilježili ovaj radnički praznik jednim radničkim jelom, a to je grah.

Milić je naveo kako su, uz pomoć gradonačelnika Mostara, sindikata HT-a i Sindikata Gradske uprave Grada Mostara, uspjeli realizovati dijeljenje graha građanima Mostara.

Poručio je kako je Gradska uprava donijela jedan jako važan zakon za radnike i poboljšanje njihovih statusa, a to je neradna nedelja za trgovce.

“To je ono što smo mi sindikati tražili prije 15 godina i nailazili smo na nerazumijevanje”, rekao je Milić.

Podsjetio je kako se na današnji dan dogodila prekretnica kada su protestovali radnici boreći se za osmosatno radno vrijeme i danas je to stečevina koju svi imamo. Milić je rekao kako je nužna veća plata da čovjek može dostojno živjeti od svoje plate od prvog do prvog, da ne mora muku mučiti i da ne mora pare posuđivati.

“To je uslov da minimalna plata bude uistinu takva da čovjek od nje može sasvim normalno živjeti”. poručio je Milić.

Na gradskom Šetalištu zatekli smo Ivu, koji nam je kazao kako je važno da se u ovom vremenu, kršenja prava radnika, prisjetimo kako su se oni izborili za svoja prava, te da je na nama da to čuvamo.

Rada iz Mostara nam je kazala kako joj je drago da se građani na ovaj način mogu okupiti.

Izrazila je nadu u to da je pandemija iza nas, a sloboda života ispred nas.

(Fena)