Finska će donijeti odluku o pridruživanju NATO-u 12. maja

Finska će odlučiti o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. maja, izvještava finski list Iltalehti, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade.

Odluka o pridruživanju će se tog dana donijeti u dva koraka, pri čemu će finski predsjednik Sauli Niinisto prvo objaviti svoje odobrenje da se nordijski susjed Rusije pridruži zapadnom odbrambenom savezu, nakon čega će parlamentarne grupe dati svoje odobrenje, piše list.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na ivicu podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od desetljeća postojanog uvjerenja da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Reuters nije odmah mogao provjeriti detalje o kojima piše Iltalehti, javlja Reuters.

Prema finskom ustavu, predsjednik vodi vanjsku i bezbjedonosnu politiku Finske u saradnji sa vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara Vlade nakon inicijalnih saopštenja predsjednika i parlamenta, piše list.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1.300 kilometara, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO alijansi predvođenoj SAD-om.

(Fena)