Merhamet Mostar tokom ramazana u Hercegovini podijelio 900 paketa i 1.795 iftara

Regionalni odbor „Merhameta“ Mostar spremno je dočekao ramazan i u saradnji sa osnovnim odborima, koji djeluju na području Hercegovine i partnerskim organizacijama i  ovog ramazana aktivno je djelovao  na terenu, pomažući građane u stanju potrebe.

Tokom ramazana, na području Hercegovine distribuirano i podijeljeno je  900 prehrambeno-higijenskih paketa i  1.705 iftara. Takođe, podijeljeno je 3.200 kg hurmi za postače i 125 bajramskih paketića. Ukupna vrijednost pomoći realizovane tokom ramazana je oko 70.000 KM.

„Narodna kuhinja“ u Jablanici svakodnevno je pripremala od 35 do 150 iftara koji su dostavljani na kućni prag postačima.

Kao i prošle godine, merhametovu misiju dobročinstva podržale su mnogobrojne nevladine organizacije u Mostaru i drugim hercegovačkim mjestima, čiji su volonteri na terenu vršili  podjelu iftara, te pomagali  pri podjeli ramazanskih paketa. Veliku pomoć pružili su Mehamet Švedske, Njemačke i Norveške, te partnerske organizacije iz Kanade, Turske, SAD i Australije.

Uz to, organizovani su zajednički iftari u povratničkim džematima u Raštani (Mostar), Oplećani (Tomislavgrad), Žulja kod Nevesinja i u Trebinju. Takođe, u kuhinji u Jablanici uopriličen je iftar za donatore i prijatelje Merhameta, te zajednički iftar za 35 volontera Merhameta sa područja cijele Hercegovine.

“Uz podršku građana i naših donatora možemo slobodno kazati da smo ramazanske aktivnosti uspješno realizovali i te na taj način doprinijeli da građani u stanju potrebe mirnije provedu Ramazan i dočekaju Ramazanski bajram”, rekao je Adnin Hasić, direktor Merhameta RO Mostar.

(NovaSloboda.ba)