„Novi put“ nagrađen prestižnom nagradom u Velikoj Britaniji

Udruženje „Novi put“ iz Mostara dobilo je nagradu fondacije Thomson Reuters „Stop Slavery Hero Award 2022“ („Heroj u borbi protiv ropstva za 2022.“). Mostarski „Novi put“ je prva nevladina organizacija iz BiH, koja je nagrađena ovom prestižnom nagradom.

Nagrada Stop Slavery Hero Award je ustanovljena da bi se odalo priznanje organizacijama iz cijelog svijeta, koje imaju značajan utjecaj u borbi za iskorenjivanje modernog ropstva i trgovine ljudima, jednog od najvažnijih humanitarnih pitanja u savremenom svijetu.

„Novi put“ je izabran u kategoriji za nevladine organizacije nagrade „Stop Slavery Award“ između više od 150 prijava pristiglih ove godine iz više od 30 zemalja.

Nagrada Stop Slavery Award je godišnja inicijativa, koju vodi fondacija Thomson Reuters- humanitarna organizacija osnovana od najpoznatije svjetske novinske agencije Reuters, koja na taj način prepoznaje i slavi one koji su posvećeni borbi protiv svih oblika modernog ropstva i trgovine ljudima. Smatra se jednim od najvažnijih priznanja u svijetu u oblasti humanitarnog rada i medija.

Svečanost dodjele nagrada upriličena je na gala svečanosti u Londonu 28. aprila, čiji je domaćin bila renomirana svjetska advokatska firma „Baker McKenzie“, što samo svjedoči o značaju ove svečanosti, ali i same nagrade.

Nagradu su preuzele jedne od osnivačica NVO „Novi put“ –  Aida Karabeg i Alma Muratović-Kajtaz .

U obraćanju na svečanosti dodjele nagrada u Londonu Alma Muratović-Kajtaz je kazala, kako je ovo ujedno i „ogromno priznanje za Mostar, ali i Bosnu i Hercegovinu“.

„Nagrada predstavlja veliko priznanje našem radu na polju borbe protiv modernog ropstva. Nadamo se će ova nagrada imati odjeka ne samo među onima koji se bave ovim problemom, već i u svjetskoj javnosti, koja često ne vidi sve aspekte ovog modernog zla, te da će ohrabriti i druge organizacije iz regiona, ali i Evrope i svijeta da se suoče sa problemom modernog ropstva“, kazala je Muratović-Kajtaz.

„Stop Slavery Hero Award 2022“ je još jedno važno međunarodno priznanje, koje je NVO „Novi put“ dobilo za svoj angažman na polju zaštite prava žena i djece, te sprječavanja trgovine ljudima. Udruženje “Novi put”, kao jedina organizacija iz BiH, 2021. godine već dobilo prestižnu međunarodnu nagradu za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece, koju im je uručila kraljica Švedske Silvia na prijedlog švedske humanitarne fondacije „Child10“.

(NovaSloboda.ba)