Godišnjica Bitke za ranjenike u Jablanici

U organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanica, Društva „Josip Broz Tito“, Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ iz Jablanice i opštine Jablanica obilježava se 79. godišnjica „Bitke za ranjenike na Neretvi“ i 77. godina „Pobjede nad fašizmom“.

Programom je predviđeno spuštanje 79 karanfila u Neretvu, polaganje cvijeća i odavanje počasti svima onima  koji dadoše svoje živote za slobodu. Vijence i cvijeće će položiti mnogobrojne delegacije antifašista iz BiH i regiona, kao i predstavnici političkih stranki, kao i drgih udruženja koja baštine antifašističku tradiciju na ovim prostorima.

“Partizani su te davne 43. godine dokazali svoju humanost, hrabrost, solidarnost za spas ranjenika, a nama su ostavili zadatak da istrajemo u očuvanju anifašističkih vrijednosti. Zato je bitno da 7.maja budemo u Jablanici, da obilježimo najhumaniju bitku u istoriji ratovanja i da jasno pošaljemo poruku svima onima koji žele da ponište ili umanje značaj antifašističke borbe: fašizam neče proći!!!

Dolaskom u Jablanice nećemo samo obilježiti „Bitku na Neretvi“ i „Pobjedu nad fašizmom“, već nastaviti borbu za očuvanje antifašističkih vrijednosti, antifašističkih spomenika, kao i prava i slobodu svakog pojedinca, bez obzira gdje se nalazio”, , saopšteno je iz SABNOR-a BiH.

Polaganje cvijeća će se održati 7.maja na platou Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u 12 sati, a u sklopu svečane akademije biće organizovan kulturno-umjetnički program.

U povodu 79.godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ i 77.godišnjice pobjede nad fašizmom medijima će se obratiti načelnik opštine Jablanica, Damir Šabanović, predstavnici SABNOR-a BiH, kao i predstavnici državnih delegacija sa prostora Jugoslavije.

„Nemojmo, drugarice i drugovi, nikada zaboraviti da je tu, u hladnim vodama Neretve, tekla krv sinova i kćeri svih naših naroda i narodnosti. U vatri danonoćnih borbi kovalo se brastvo i jedinstvo, velika tekovina naše oružane borbe i revolucije. Čuvajmo to bratstvo i jedinstvo. (Citat iz govora Josipa Broza Tita, Jablanica 12, novembar 1978.godine)“, stoji na kraju saopštenja SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)