U Jablanici obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike

Spuštanjem karanfila u Neretvu i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u kompleksu Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“, u Jablanici je obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike i 77 godina pobjede nad fašizmom.

Uz brojne delagacije antifašista iz BiH i regije, kao i predstavnika političkih stranaka te udruženja koja baštine antifašističku tradiciju, obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Na svečanoj akademiji, prisutnima se obratio načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović, predstavnici SABNOR-a BiH, kao i predstavnici državnih izaslanstava s prostora bivše Jugoslavije, a priređen je i kulturno-umjetnički program.

Načelnik je kazao kako su u Jablanici, na obalama Neretve prije 79 godina ljudskost i humanizam utišali buku fašističkih topova i mitraljeza.

“Ovde je pobijedio razum, ovde je pobijedio čovjek u borbi za slobodu i mi se s tim nastojimo ponositi”, poručio je Šabanović.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić zahvalio je svima koji su došli na obilježavanje, naglasivši kako je danas časno biti u Jablanici.

“Iz one Titove naredbe ‘Ranjenike ne smijemo ostaviti’ nadahnimo se danas za naše borbe, za naše bitke sa današnjim kolovođama raznih neofašističkih, neonacističkih i inih drugih pokreta. Ako to učinimo, onda ono ‘Ranjenike ne smijemo ostaviti’ možemo pretvoriti u ‘ne smijemo ostaviti slabe, nejake, obespravljene, marginalizovane, ne smijemo ostaviti manjine u bilo kom pokretu’. Kad to učinimo, onda će naša antifašistička borba iz sjećanja preći u jednu aktivnu i svakodnevnu borbu za bolje sutra”, poručio je Đulić.

U sklopu obilježevanja, otvorena je i izložba „80 godina prkosa i ponosa“, koju su priredile Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Obilježavanje su organizovali SABNOR BiH, OO UABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito”, Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” i opština Jablanica.

(Fena)