Kordić i Sattler u Trebinju na proslavi Dana Evrope

U povodu obilježavanja Dana Evrope, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler prisustvovali su na koncertu klasične muzike Simfonijskog orkestra Trebinje u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Napominjući da Ured Evropske unije u BiH svake godine bira drugo mjesto u zemlji na kome će proslaviti Dan Evrope s ambasadorima Evropske unije, Sattler je kazao da, ipak, nije slučajno da je to ove godine Trebinje, jer ono, kako kaže, predstavlja divnu kombinaciju prirodnih ljepota i kulturno povijesnih dobara.

“Ovde smo jer slavimo ideju ujedinjene Evrope, kontinenta koji je izašao iz rata ka boljoj budućnosti”, kazao je Sattler, ističući da su upravo pronalaženja rješenja, prelazak iz rata u mirno stanje, izgradnja demokracije, vladavina prava, glavne teme koje su itekako važne, naročito u vremenu što se i sada negdje ratuje dok mi ovde slavimo.

“Posebno sam sretan što sam ovde s cijelom obitelji veleposlanika Europske unije i hvala još jednom svima. Sretan Dan Evrope”, čestitao je Sattler.

Pored Sattlera i Kordića, u Trebinju su bili prisutni i ambasadori, te predstavnici lokalnih vlasti Trebinja.

Naime, u povodu obilježavanja Dana Evrope, Ured Evropske unije u BiH organizovao je niz aktivnosti širom BiH koje slave talente i kulturna bogatstva Starog kontinenta, s posebnim fokusom na mlade u okviru “Evropske godine mladih”, saopšteno je iz Grada Mostara.

(Fena)