Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru danas je, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, obilježen 9. maj –  Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Počast palim borcima i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata polaganjem cvijeća odale su delegacije UABNOR-a Grada Mostara, Skupštine HNK-a, Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar, SDP BiH i policije.

„,Uistinu danas je Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, ali fašizam kao fašizam nije pobijeđen. On je samo promijenio određeni oblik, pa ga, osim u obliku rata, imamo u obliku negiranja državnosti, ljudskih prava koja su garantovana i drugo“,kazao je član Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Miralem Đajo.

 Dodao je kako je puno segmenata u društvu pomalo nagriženo novim oblicima fašizma.

„To nije samo ubijanje ljudi, nego i njihov tihi nestanak. Zar se možemo složiti s tim da je 300 hiljada građana poslije rata moralo napustiti domovinu pored onog miliona koji je otišao tokom rata spašavajući goli život. Kakva je razlika između odlaska u inostranstvo tadašnjeg i ovog sadam te svih generacija koji se spremaju za odlazak nakon školovanja“, naveo je Đajo.

Šaljući jedinstvenu poruku, rekao je da “UABNOR stoji iza platforme za antifašističko djelovanje u društvu. Nijedne stranke, nijednoga pravca, već svih ljudi koji se osjećaju antifašistima, jer antifašizam nije samo privilegija onih koji pričaju o tome, već je privilegija onih koji djeluju na pozicijama antifašizma”.

(Fena)