Visoka umjetnost kulinarstva

Puttin on the Ritz”, ili slobodno prevedeno “Skoknite do Ritza”, zove se pjesma od Fred Astera (+88) iz 1930. godine. Ovaj moto važi i danas, ako čovjek baš poželi da se smjesti u londonski hotel Ritz, u kome, uzgred rečeno, noćenje košta 1300 eura, ili pak da tamo poželi nešto pojesti.

Gosta tamo očekuju najljepše pripremljena jela.

Fotograf John Carey (47) je na slici uhvatio kako šef restorana Luigi Cagnin lijevo, pali jedan kulinarski vatromet, a šef kuhinje Spencer Metzger, na srebrnoj presi pravi sok od kostiju za “Canard a le Presse”. Jelo od patke, koje je komplet napravljeno kod stola gosta, ima svoju cijenu.

Porcija u Ritzu košta 136 eura. Uz to, ide i jedna flaša vina npr. Chateau Petrus iz 1995. godine za dobrih 5.500 eura, u sredini slike, i tako je veče u Ritzu konačno upotpunjena.

(bams)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)