Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Široki Brijeg 11, Ivan-sedlo 12, Drvar i Sokolac 13, Bugojno, Livno i Sarajevo 14, Bihać, Grude, Jajce i Sanski Most 15, Trebinje 16, Banja Luka, Mostar, Neum, Tuzla i Zenica 17, Gradačac 20 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme. Umjeren porast oblačnosti tokom poslijepodneva, može ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne usloviti rijetke lokalne pljuskove.

Vjetar slab do umjeren na jugozapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 25 do 31 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Svježije jutro ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod osjetljivih osoba dodatno će se umanjiti.

Nešto više opreza neophodno je u drugom dijelu dana, usljed porasta temperatura i mjestimično izraženijeg osjećaja sparine.

Poželjno je prikaldno se obući.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija saobraćaja očekuje se u u poslijepodnevnim satima

Zadnji je dan radne sedmice, pa tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim satima, očekujemo pojačanu frekvenciju saobraćaja. Iako su uslovi za vožnju povoljni, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog redovnog servisiranja opreme u tunelima Gaj i Igman, na dionici autoputa A-1 smjer Sarajevo zapad-Lepenica, vozila saobraćaju suprotnom stranom, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Na dionici Vrbaška-Draksenić (put prema graničnom prelazu Gradina) zbog sanacionih radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Prijedora.

Zbog asfalterskih radova, danas do 18 sati za saobraćaj je zatvorena dionica regionalnog puta Jezero-Šipovo.

Zbog radova na izgradnji pristupnih puteva i raskrsnice za autoput A-1, na snazi je noćno obustavljanje saobraćaja od 01 do 04,30 sati na magistralnom putu M-17 Buna-Počitelj, u mjestu Ševaš Njive. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava preko Domanovića.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 10 tona ukupne mase, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, ali nešto kasnije očekujemo pojačanu frekvenciju saobraćaja na većini graničnih prelaza, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)