U Narodnom pozorištu Sarajevo održana komemoracija Ivici Osimu

Komemoracija velikanu bosanskohercegovačkog i svjetskog fudbala, legendi Željezničara i bivše Jugoslavije, Ivici Osimu, održana je danas u Narodnom pozorišta u Sarajevu.

Od legendarnog “Štrausa sa Grbavice” oprostili su se brojni velikani BiH, zemalja regiona i  Evrope, a između ostalih Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Zvonimir Boban, Faruk Hadžibegić, Dragan Stojković, Dušan Bajević, Ivica Ćurković, Nenad Bjeković, Srečko Katanec, Blaž Slišković, Mišo Smajlović, Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, Džemaludin Mušović, Nikola Nikić, Marjan Kvesić, Savo Miloševiić, Husref Musemić, Vladimir Petković, Predrag Pašić, Muhamed Konjić, Tomislav Ivković i drugi.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Fudbalskog saveza Japana, kao i predstavnici javnog i političkog života BiH.

“Govorim o čovjeku s kojim sam proveo 40 godina života. Osim je obilježio naše živote, Željezničar i ovaj grad. bio je naš učitelj koji je znao pobjeđivati, ali i gubiti sa dostojanstvom. Bio je vizionar, vjerovao je u prijateljstvo i ljude. Volio je svoju djecu i suprugu Asimu”, kazao je bivši igrač Željezničara i reprezentativac BiH i SFR Jugoslavije Mehmed Baždarević, koji je kroz karijeru sarađivao sa Osimom.

Navodi da je Osim bio vjeran fudbalu, te da je na kraju života često govorio da žali za izgubljenim vremenom i godinama, te tragedijom koja se desila na ovim prostorima. 

“Uvijek je govorio da smo mogli više dati Želji, našem gradu, našoj djeci”, zaključio je Baždarević.

Faruk Hadžibegić, kapiten reprezentacije Jugoslavije koju je predvodio Osim, podsjetio je da je Osim u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu znao gdje su naši ljudi i šta rade.

“Moramo biti jedinstveni, razmišljati kao što je on razmišljao i nastaviti njegovo djelo. To će prema njemu biti najveći izraz poštovanja”, rekao je Hadžibegić.

Ivica Osim prempnuo je 1. maja u Grazu, gdje je živio.

Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, a igračku karijeru je započeo u sarajevskom Željezničaru. Za taj je klub igrao 11 godina i skupio 250 nastupa uz 75 postignutih golova. Još je igrao i za holandski Zwolle, te francuske klubove Sedan, Strasbourg i Valenciennes.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 16 utakmica i bio u timu koji je na Evropskom prvenstvu 1968. godine osvojio srebrnu medalju..

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. godine. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

Sahrana Ivice Osima obavljena je na Gradskom groblju “Bare”.

(Fena)