Državno prvenstvu u umjetničkom i brzom klizanju održano u Zagrebu, jer u BiH nema uslova

Na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u umjetničkom i brzom klizanju 2022, održanom proteklog vikenda u Zagrebu ostvareni su zadovoljajući rezultati.

Državni prvaci po kategorijama su:

Umjetničkom klizanje:

Junior: Zara Husedžinović

Advanced Novice: Lana Galijašević

Intermediate Novice Lajla Mucić

Basic Novice: Eva Sužnjević

Cubs: Ada Korić

Chicks Atina: Aleksandra Smirnov

Srebrne medalje osvojili su Hena Uzunović, Sara Mujčić, Iman Bajramović Hergić i Alina Borovac, a bronzane medalje su uzeli Sofija Kljajić i Naja Maksić.

Brzo klizanje (short track):

Senior; Tarik Omeragić

Junior: Ermin Raščić

“Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine bio je primoran da Državno prvenstvo održi van zemlje, jer u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje uslovi za održavanje takmičenja.

Takmičenje u Zagrebu je bilo jedina realna i sigurna opcija da se prvenstvo održi. U ovoj sezoni smo se oslanjali na obećanja, obaveze, kao i solidarnost ljudi i institucija koje upravljaju sportskim objektima i ledenom plohom, te smo, zbog njihovog odnosa prema ovome sportu, ostali bez važnih planiranih događaja, kao što su međunarodni kampovi i takmičenja.

Savez će o navedenoj situaciji obavijestiti predstavnike Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Međunarodne klizačke unije, kao i grada Barcelone, koji su u prošlosti ulagali u infrastrukturu kako bi bila dostupna sportistima, klizačima Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)