Završen 23. Festival dječijeg teatra BiH

Nakon dvije godine pauze, u Gračanici je uspješno realizovan 23. Festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine. Festival su, kao i ranijih godina, organizovali Bosanski kulturni centar iz Gračanice i Centar za dramski odgoj iz Mostara, uz pokroviteljstvo Grada Gračanica.

Na daskama koje život znače bili su glumci i glumice iz: Županje, Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Gradačca, Mostara, Blažuj – Ilidže, Viteza te domaćina Gračanice.

U dva dana, odigrano je ukupno 12 predstava, u kojima je viđeno mnogo lijepih priča sa jakom porukom.

Žiri u sastavu Irfan Kasumović, Novica Bogdanović i Fatima Softić nagradili su profesionalno vođene dječije dramske grupe te neprofesionalno vođene dječije dramske grupe.

Profesionalno vođene dječije dramske grupe:

1. Nagrada za predstavu u cjelini pripala je Mostarskom teatru mladih sa predstavom “Sjetva”.

2. Nagrada za ansambl igru pripala je predstavi “Crtež generacije” koju je izvelo Pozorište mladih Tuzle, Tuzla.

3. Nagrada za umjetničko-pedagoško vodstvo pripala je Emini Kovačević iz Mostarskog teatra mladih.

4. Nagradu za originalni dramski tekst dobio je Tode Nikoletić sa tekstom “Svirko Svemirko- bajka o čarobnom sviraču” iz Gradskog kazališta mladih Vitez.

5. Glumačka nagrada pripala je Eminu Šahdanu iz Viteza za ulogu Svirka, predstava “Svirko Svemirko- bajka o čarobnom sviraču” iz Gradskog kazališta mladih Vitez.

Neprofesionalno vođene dječije dramske grupe:

1. Nagradu za predstavu u cjelini pripala je Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” Sarajevo sa predstavom “Priča o knjigama”.

2. Nagrada za ansambl igru pripalo je OŠ Hasan Kikić Gračanica i predstavi “Bajka o dva Lj”.

3. Nagrada za umjetničko-pedagoško vodstvo pripalo je Ani Dolić iz KŠC “Sveti Josip” Sarajevo.

4. Nagrada za originalni tekst dobila je Marija Šorša za predstavu “Bajka o dva Lj” koju je izvela OŠ Hasan Kikić.

5. Glumačke nagrade: Mateja Kozarić koja je igrala ulogu bolesne knjige iz KŠC “Sveti Josip” Sarajevo, Nora Hrustanović koja je igrala ulogu male knjige također KŠC “Sveti Josip” Sarajevo te Nina Praljak koja je igrala čiču Arta iz osnovne škole “Sveti Franjo” Tuzla.

Specijalnu nagradu festivala dobilo je Gradsko amatersko kazalište Županja za predstavu “Ivica i Marica u začaranoj šumi”.

Dvije pohvale za profesionalno vođenje grupe pripale su Dječijem pozorištu Eko Art Bugojno za inovativni teatarski pristup, te glumačkom tandemu Sofiji Ćosić i Ani Radoš, koje su igrale uloge Trtka i Mrtka u predstavi “Svirko Svemirko- bajka o čarobnom sviraču”.

Dječiji žiri u sastavu: Mahir Đuvić, Hamza Huskanović, Tarik Kodary, Nejla Kujundžić, Šejma Konjić i Lana Alić birali su najbolju predstavu i najboljeg glumca/glumicu. Za najbolju predstavu odabrali su predstavu “Sjetva” Mostarski teatar mladih, a za najboljeg glumca odabrali su Vedada Džindu iz predstave “Crtež generacije” Pozorište mladih Tuzle, Tuzla.

Bio je ovo događaj koji će pamtiti marljivi mladi glumci i glumice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Organizatori festivala vjeruju da će iz Gračanice poslati jasne poruke mira, koje su prijeko potrebne našem podneblju.

Domaćin Festivala, Bosanski kulturni centar i Grad Gračanica, kao i uvijek do sada, bili su izvrsni domaćini.

(NovaSloboda.ba)