Velež u predvečerje stotog rođendana želi pehar pobjednika kupa

U predvečerje velikog jubileja, sto godina postojanja, Velež igra peto finale kupa u svojoj istoriji, a prvo u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Četiri puta, Velež je igrao u finalu Kupa maršala Tita, dva puta je osvojio veliki srebrni pehar u nezaboravnim utakmicama protiv Željezničara 1981. i Dnama 1986. gdine.

Večeras u utakmici protiv Sarajeva na stadionu Bilino polje u Zenici, pruža se prilika da Velež prvi put, od postojanja suverene i nezavisne BiH, pehar osvajača Kupa donese u Mostar. Bila bi to najbolja nagrada za veliki jubilej i uvertira u veliku feštu narednog mjeseca, kada će vječiti mladić proslaviti svoj stoti rođendan.

Fudbalska groznica već danima potresa Mostar, a hiljade navijača Veleža sprema se na put prema Zenici. Veliki broj stiže i iz drugih mjesta BiH, ali iz regiona i dijaspore. Vozom u Zenicu ide 450 članova KN Red Army. Navijači Veleža biće smješteni na E i F sektorima zapadne tribine.

I, dok se hiljade navijača sprema na put i veliku podršku svojim ljubimcima, Feđa Dudić sprema taktiku kako doći do pobjede u susretu sa velikim protivnikom.

Svjestan je Dudić istorijskog značaja utakmica za klub, ali i za njega lično.

“Ovo je utakmica za koju se živi i koja će se pamtiti. Svjestan sam njeng značaja i pritiska koji ona nosi. Igramo protiv odlične ekipe, koja je i puno iskusinija od nas i koja ima veće iskustvo igranja u Evropi. Ali, i naše igre lani u Evropi i sve ono pšto smo postigli, daje nam za pravo da se nadamo pobjedi. Ono što ohrabruje je da su svi igrači i zdravi za veliki okršaj. Naš je motiv puno veći i želimo da pobjedom u finalu na najljepši način uveličamo proslavu stotog rođendana kluba. Očekujem veliku podršku naših vjernih navijača i vjerujem da ćemo se na krilima njihove podrške na kraju radovati”, kaže Feđa Dudić, uz napomenu da će sastav za utakmicu odrediti pred sami početak utakmice.

Od Nermina Haskića večeras se puno očekuje.

“Spremni smo za spektakl. Silno želimo pobjedu i ponovni izlazak u fudbalsku Evropu. Ne osjećamo nikakav pritisak, a uz pomoć navijača, nadam se da će, na kraju, pehar doći u naše ruke”, poručuje Haskić.

Samir Radovac oporavio se od povrede i večeras će igrati protiv svog bivšeg kluba.

“Biću sprema i jedva čekam početak utakmice. Cijenim našeg protivnika i vjerujem da će to biti velika utakmica. Želimo pobjedu i daćemo sve od sebe da se na kraju radujemo s našim vjernim navijačima”, kaže Radovac.

Utakmica počinje u 19 sati, a pravdu će dijeliti najbolji bh. sudija Irfan Peljto.

(NovaSloboda.ba)