Rusija prekinula isporuku gasa Finskoj

Ruska isporuka prirodnog gasa Finskoj obustavljena je u subotu, saopćila je finska državna energetska kompanija Gasum, nakon što je ta nordijska zemlja odbila da plati ruskom dobavljaču Gazpromu u rubljama.

“Snabdijevanje Finske prirodnim gasom prema Gasumovom ugovoru o snabdijevanju je prekinuto”, naveo je Gasum u saopštenju i dodao da će se prirodni gas umjesto toga isporučivati iz drugih izvora kroz gasovod Baltikkonektor, koji povezuje Finsku sa Estonijom.

Gazprom je potvrdio informaciju o prekidu isporuke gasa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gazprom export je zahtijevao od evropskih zemalja da plate isporuku ruskog gasa u rubljama zbog sankcija uvedenih zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali je Finska to odbila.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5 posto njene godišnje potrošnje energije.

Gasum, finska vlada i pojedine kompanije koje koriste gas u Finskoj naveli su da su spremni za prekid isporuke gasa iz Rusije i da će zemlja moći da se snađe bez ruskog gasa.

Velike finske kompanije, poput Nestea, Metsa i drugih, traže alternativne izvore energije ili planove za vanredne situacije kako bi prilagodili svoju proizvodnju.

Finska vlada je u petak takođe objavila da je ta zemlja potpisala 10. godišnji ugovor o zakupu terminalnog broda za LNG (tečni prirodni gas) sa američkom kompanijom “Excelerate Energy”.

Rusija je prethodno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, koje su odbile da plaćaju ovaj energent u rubljama.

(Fena)