Sunčano i toplo, u Bosni popodne naoblačenje s kišom

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Široki Brijeg 9 stepeni, Bjelašnica, Bugojno 13, Grude, Livno, Sarajevo 14, Sanski Most, Zenica 16, Bihać, Mostar, Tuzla 17, Neum 18, Gradačac 21 stepen.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne u Bosni postepene porast naoblačenja. Krajem dana i tokom noći na sjeveru i sjeveroistoku Bosne se očekuju lokalni pljuskovi.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz duže sunčane intervale i porast temperatura zraka, izgledne su povoljnije biometeorološke prilike.

Tokom jutarnjih sati će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed strujanja toplijeg vazduha i nešto izraženijeg osjećaja sparine, hronični bolesnici trebali biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Moguće su blaže meteopatske reakcije, poput promjene raspoloženja, umora, dekoncentracije.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno suh

Kolovoz je pretežno suh, a vozače upozoravamo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnom stanju na putevima.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 za saobraćaj je zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400m. Za vrijeme radova, saobraća se voznom trakom.

Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Danas se u vremenu od 12 do 14,30 sati održava biciklistička trka „Tuzla 25.maj“, zbog čega će se na dionici Tuzla-Kalesija-Sapna-Tuzla saobraćati usporeno, u smjeru kretanja učesnika trke.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)