Pljuskovi i grmljavina u drugom dijelu dana

Prolazna kiša u jutarnjim satima u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 11 sati: Bjelašnica 9 stepeni, Tuzla 21, Gradačac i Sarajevo 22, Bihać, Bugojno, Livno i Neum 23, Sanski Most, Široki Brijeg i Zenica 24, Mostar 26, Grude 27 stepeni.

Razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu na području Hercegovine, zapadne, jugozapadne i centralne Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 25 i 30, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prolazak fronte iznad naše zemlje mogao bi kod osjetljivih osoba dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Od meteopatskih reakcija na promjenu vremena moguće su malaksalost, glavobolja, nervoza.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, posebno u toplijem dijelu dana.

Opšta slika postepeno će se poboljšavati sa poslijepodnevnim i večernjim satima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a vozače upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Zbog održavanja trke danas će, u vremenu od 09 do 11 sati, doći do obustavljanja saobraćaja na regionalnom putu Sarajevo-Trebević (od objekta Greenpark i Sunnyland do hotela Pino Nature).

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 za saobraćaj je zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400m. Za vrijeme radova, saobraća se voznom trakom. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)