„Male liske“ za najbolju glumicu i glumca dodijeljene Nikolini Marić i Miri Barnjaku

Četvrtu veče ovogodišnjeg, 19. izdanja Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” obilježila je predstava “Ženski razgovori +-1”,  Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, nastala reinterpretacijom djela Duška Radovića, kroz intervencije dramaturga Dragana Komadine, rediteljice Bijane Čakić i ansambla predstave.

Riječ je o predstavi koja uspijeva da kroz duhovite, svakodnevne razgovore o bračnim, muško-ženskim odnosima, ipak pronikne u kompleksnost savremenog kontektsta, kako onog globalnog, kroz komentare o upoznavanju partnera u doba interneta, tako i onog vezanog za domaće podneblje – oslikavajući portret savremenog mostarskog društva desetkovanog migracijom i nikada razriješenim traumama koje se prešutno prenose od majke do kćeri, generacijama.

Mostarska publika ovu predstavu primila je srdačnim aplauzom, a stručni žiri, u sastavu Emir Hadžihafizbegović, predsjednik, Zoran Rakočević i Velimir Pšeničnik Njirić, „Male liske“ za najboljeg glumca i najbolju glumicu večeri dodijelili su Miri Barnjaku i Nikolini Marić.

Petu veče festivala, publika će imati priliku pogledati predstavu “Protekcija” Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kao i do sada, nakon predstave, publika će moći uživati u off programu, i to u noćnom baru Duradžik, uz stand up nastup Omera Hodžića iz trupe “Smijanje na tri jezika”, i muziku Anite Šunjić.

(NovaSloboda.ba)