Uhapšen Dragan Šojić, aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) slobode su lišili Dragana Šojića (1961.), aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, osumnjičenog za više krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela – zloupotrebe položaja i ovlaštenja i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni dužnosnik, počinio grube zloupotrebe položaja, u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

Nadalje, osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.