Potpisan sporazum o bratimljenju Mostara i Osijeka

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić danas su u Mostaru potpisali sporazum o prijateljstvu i saradnji dvaju gradova, čime će se unaprijediti prijateljski odnosi, posebno na području privrede, kulture, turizma, obrazovanja i sporta.

Nakon potpisivanja sporazuma, mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako dva grada koja su se danas pobratimila imaju mnogo sličnosti, kao i veliko prijateljstvo od ranije.

“Ponovo smo kroz razgovore osvijestili tu našu bliskost i povezanost kroz istoriju i kroz nekakva događanja u bliskoj istorijikroz današnja događanja i saradnju koju imamo. Naime, Sveučilište u Mostaru i Sveučilište u Osijeku jako dobro sarađuju. Puno stanovnika Osijeka je porijeklom s ovih prostora, tako da se veselim budućoj saradnji dvaju gradova, kao i saradnji Grada Mostara s Osječko-baranjskom županijom”, istakao je Kordić.

Podsjetio je kako prvu zajedničku aktivnost predstavnici dva prijateljska grada imaju na učestvovanjuna današnjoj međunarodnoj stručnoj konferenciji iz oblasti turizma i zaštite okoline „Mostar-neotkriveni turistički potencijal”.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako su dva grada jako slično i po veličini i po broju stanovnika.

“Jedan i dugi grad su kulturno, privredni i zdravstveno sjedište svojih regija i nije zanemarivo da veliki broj Osječana vuče korijene upravo s ovih područja”, kazao je Radić.

Ocijenio je kako Osijek u zadnje vrijeme, zajedno sa županijom, bilježi pozitivne i privredne i demografske trendove.

“Unatrag deset godina, prvi put imamo veći broj useljenih nego iseljenih, a raste i prosječna plata i veći je broj zaposlenih, što se vidi po prihodima od poreza u gradskom budžetu”, istakao je osječki gradonačelnik.

Dodao je kako Osijek bilježi porast broja turističkih noćenja, pa je i turizam oblast u kojoj dva grada mogu podijeliti svoja iskustva.

“Boraveći u Mostaru, vidjeli smo da se radi na infrastrukturnim projektima i da Mostar napreduje i čestitam gradonačelniku na tome”, ustvrdio je Radić.

Podvukao je kako su i Mostar i Osijek jaki univerzitetski centri, te da na području zdravstva imaju jako puno tema i te da tu saradnju mogu proširiti i poboljšati.

(Fena)