U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Ivan-sedlo 13, Jajce, Široki Brijeg i Sokolac 15, Livno 16, Bihać, Bugojno, Drvar, Gradačac, Sanski Most i Sarajevo 17, Banja Luka i Zenica 18, Bijeljina, Doboj, Grude, Tuzla i Zvornik 19, Trebinje 20, Mostar 21, Neum 24 stepena.

Danas u Bosni prolazno više oblačnosti dio prijepodneva. U poslijepodnevnim satima u planinskim područjima Bosne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini danas pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 26 i 31, na jugu do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz relativno povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati bolje.

Sunčani periodi pozitivno će djelovati na opštu sliku, stoga bi se i tegobe kod osjetljivih osoba trebale djelimično umanjiti.

Obzirom da bi poslije podne mogao biti pojačan osjet sparine, poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima na otvorenom.

Takođe, preporučljivo je prikladno se obući i posvetiti pažnju zaštiti od sunca, jer će vrijednosti UV indeksa mjestimično biti visoke.

—–

BIHAMK

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na ulazu u BiH

Na magistralnom putu Buna-Počitelj, u mjestu Ševaš Njive, svakog dana, osim nedelje i praznika, na snazi su dnevna obustavljanja saobraćaja i to u tri termina: od 09 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati i od 17 do 19 sati. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce (Tasovčići-Tromeđa-Mostar, Tasovčići-Masline-Buna i Tasovčići- Domanovići-Buna).

Zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, za saobraćaj su zatvorene preticajne trake od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever i obratno (u dužini od 400m). Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj. Zbog redovnog servisiranja opreme u 4 tunela, za saobraćaj se večeras od 19 sati do sutra ujutro do 06 sati zatvara se dionica Zenica jug -Zenica sjever.

Zbog održavanja Svjetskog prevenstava u raftingu, od danas do 29.05.2022.godine dolaziće do obustavljanja saobraćaja u kanjonu “Tijesno”, na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka. Danas će obustava biti u terminu od 08 do 13 sati, sutra (27.05.) od 08 do 19 sati, dana 28.05. od 08 do 18 sati i 29.05. u vremenu od 11 sati do ponoći. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeriti preko Čađavice.

Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova, izdvajamo i puteve: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na ostalim graničnim prelazima, zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)