IIspaša i ljetni boravak spaša i ljetni boravak

Izgleda kao da je još uvijek tu – idealan svijet, daleko od slika rata, kriza i svih vijesti o katastrofama u posljednjih nekoliko sedmica: U švicarskom kantonu Appenzell, na Stoffleren-Alp, gdje pas i krava pozdravljaju jedno drugo, livadsko cvijeće se takmiči u cvjetanju, a nebo budno ljubi snježne vrhove, ljeto tek počinje za porodicu Inauen.

Čim je trava dovoljno visoka u maju, npočinje “Öberefahre” – tako se zove izgon stoke na visoke pašnjake. U Appenzellerlandu se to slavi kao najvažniji seoski praznik u godini. Krave sa svojim divovskim zvonima se poredaju, djeca drže koze pod kontrolom, a odani “Bläss”, planinski pas, je u svemu tome obavezan. Ispred idu pastiri obučeni u crveno – nema žena. Jodlaju sve do gore, držeći stado na okupu. Porodica Inauen ima 45 životinja, gore ostaju do sredine septembra i daju mlijeko za aromatični sir Appenzell.

Pa čak i ako život alpskog mljekara znači naporan rad gotovo danonoćno: ovakva idilična slika može donijeti utjehu i u vremenima rata u Evropi. Jer, barem na pašnjacima, kako kažu, nema grijeha.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)