HGSS povukao obavještenje da se avion srušio

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) povukla je s Twittera informaciju da se nestali avion srušio, te sada stoji prethodno obavještenje da je avion nestao.

HGSS je na Twitteru prvo objavio kako se sportski avion s četiri putnika srušio u nedelju sjeverno od Rakovice, a potom objavu izbrisao i izvijestio kako je avion nestao, prenosi Hina.

Direkcija civilne zaštite izvijestils je ranije da je nestao avion tipa Cessna, koji je u nedelju poletio iz Splita, a kretao se prema Njemačkoj, te su na koordinate nestanka upućeni članovi HGSS-a s dronom i policija.

Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom avionu tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2.300 stopa, koji je krenuo iz Splita, a kretao se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite o koordinatama nestanka obavijestio je Operativno-komunikacijski centar MUP-a te HGSS.

Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija.

Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti, stoji u priopćenju.

Karlovačka policija izvijestila je da je u 11,48 sati zaprimila dojavu da je s radara Hrvatske kontrole vazdušnog saobraćaja u 11,25 sati nestao avion tipa Cessna 182, na širem slunjskom području, koji je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj.

Odmah po dojavi, u pretragu područja uključila su se 34 policijska službenika, među kojima pripadnici specijalne i interventne policije, te 28 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji u pretraživabju koriste dron, izvijestila je policija.

Zamjenik načelnika HGSS-a Josip Granić kazao je, za Hinu, da pretraga terena ni uz pomoć drona za sada nije rezultirala sužavanjem prostora potrage za nestalim avionom.

“Sužavamo prostor potrage za sada isključivo na osnovu radarskih informacija koje dobijamo od Hrvatske kontrole vazdušnog saobraćaja. Nemamo za sada neku konkretnu lokaciju, nego imamo šire područje gdje radimo potragu”, naveo je Granić oko 15 sati.

(Fena)