U Pozorištu lutaka premijerno izvedena predstava”Snjeguljac”

U sklopu obilježavanja jubileja 70 godina Pozorištu lutaka u Mostaru, sinoć je održana premijera predstave „Snjeguljac“ Dječijeg dramsko-lutkarskog studija, u režiji Nedžada Maksumića.

Uz pomoć stalnog člana glumačkog ansambla Pozorišta lutaka Ali Kamera Aksoya, djeca iz mostarskih osnovnih škola, uzrasta od 9 i 10 godina, nakon višemjesečnog rada pokazali su publici sve ono što su o pozorištu i radu na predstavi naučili. U predstavi su igrali Adna Derviškadić, Ajla Dudić, Zarah Elezović, Muhammed Džafić, Harun Kadribegović, Tarik Oručević, Ejla Pajević, Hana Radoš i Ali Tojaga. Dramsko-pedagoško vođstvo u ovom projektu imala je Adela Lerić, diplomirani dramski pedagog, a za scenski pokret bila je zadužena Diana Ondelj Maksumić. Rekvizite i scenografiju izradio je Đenan Behmen.

Publika je burnim aplauzima ispratila sve aktere ove predstave u oba premijerna termina, jer je interesovanje bilo ogromno i tražila se karta više.

Nakon predstave, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, dr. sc. Rašid Hadžović svim članovima Dječijeg studija uručio je diplome za učešće u ovom projektu, a zahvalnice su dobili i svi direktori osnovnih škola čiji učenici su bili dio rada na ovoj predstavi.

„Snjeguljac“ će biti ponovo izveden u srijedu, 15. juna u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

Od jeseni, rad Dječijeg dramsko-lutkarskog studija Pozorišta lutaka u Mostaru nastavitće se sa novim projektima, a, nakon audicije, novi članovi pridružiće se već provjerenim mladim glumcima.

Kao „pravi glumci“, akteri predstave dali su i svoje prve izjave nakon premijere.

“Baš mi je nekako adrenalin u meni. Sretan i nadam se da sam ovo dobro uradio”, kaže  Muhammed Džafić.

“Presretan sam, jer sam dočekao ovaj dan za koji sam mislio da nikad neće doći. Ponosan sam, jer sam u publici vidio mnogo svojih prijatelja”, rekao je Ali Tojaga.

“Jako sam sretna što su moja porodica i prijatelji došli”, rekla je Hana Radoš.

“Svaka osoba koju poznajem me nazvala Ogledalce, malo od toga počinjem da pucam”, riječi su Haruna Kadribegovića.

Ali Kamer Aksoy jedini je profesionalni glumac u predstavi „Snjeguljac“.

“Osjećam se fantastično i preporođeno. Ovo je bilo izuzetno dragocijeno iskustvo. Rad sa djecom uvijek podrazumijeva i podučavanje i učenje. Nadam se da će ovakve predstave u kojima glume djeca za djecu postati tradicija u našem pozorištu”, kazao je Ali Kamer Aksoy.

(NovaSloboda.ba)