Komemoracija Segmedini Srni-Bajramović održana u Parlamentu FBiH

U Parlamentu Federacije BiH održana je komemoracija delegatkinji Doma naroda Parlamenta FBiH i poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedini Srni-Bajramović, koja je preminula 31. maja usljed srčanog udara.

Prisutnim članovima porodice, prijateljima i kolegama iskreno i najdublje saučešće izrazio je predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović.

“Segmendina je iza sebe u političkom djelovanju ostavila kulturu dijaloga i uvažavanja, zauzetost za čovjeka. Segmendinu s kojom sam dijelio poslaničke klupe u tri mandata, a siguran sam i većina mojih kolega, pamtiću, prije svega, po vedroj naravi i osmijehu, po lijepoj riječi koju je uvijek imala za svakoga. U političkoj areni bila je odgovorna i korektna. Pamtiću je i po njezinoj spontanom i ljudskom gestu kojim bi me razvedrila i nakon najduže političke rasprave, Jednostavno bi odmahnula rukom i nasmijala se iz predzadnjih redova u kojima je sjedila. podsjećajući na sebi svojstven način da je život ljepši i važniji od rasprava u poslaničkim klupama”, rekao je Martinović.

Srna Bajramović bila je poslanica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, te je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić istakao da se Kanton Sarajevo oprašta od svoje sugrađanke, prije svega, uzorne supruge i brižne majke, dugogodišnje novinarke, patriotkinje, radne kolegice i prijateljice.

“Zbog svih njenih ljudskih i profesionalnih kvaliteta, svi mi koji smo je poznavali i sarađivali s njom, ostaće nam u sjećanju kao veliki borac za prava običnog čovjeka. Bila je srdačna i imala lijepu riječ za svakoga. Njena uvjerenost u ono što radi i jasni životni stavovi nisu nikog ostavili ravnodušnim”, poručio je Okerić.

Na komemoraciji se prisutnima obratio i predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić, navodeći da je Segmendina svakoj svojoj obavezi šta god da je radila u životu pristupala profesionalno, predano, odgovorno, savjesno i hrabro.

“Zato je ostavila neizbrisiv trag u ovom kratkom, prekratkom, 49 godina, gostovanju na ovoj planeti. Draga Segi, ostala je ogromna praznina, Nedostajaćeš Segi. Nedostajat ćeš beskrajno nama, a nezamislivo puno svojoj porodici. Vama, njenoj porodici želim reći da, prije svega, budete ponosni na svoju mamu, suprugu, sestru, tetku i na ono što je i kako radila. Znam da nema riječi kojima se u ovom trenutku može olakšati vaša bol”, izjavio je Nikšić.

Ispred porodice Segmendinin sin Afan zahvalio se na podršci svima koji su poznavali njegovu mamu.

“Hvala vam što ste nam podrška u ovim teškim danima – rekao je Afan.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, Segmendina je radila 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH. Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Urednik emisije Senad Zaimović prisjetio se tih dana i zajedničkog rada sa Segmendinom ističući da je bila rijetka ličnost za koju se moglo reći da je rođena za novinarski posao. Kaže da je toliko dominirala ekranom i bila omiljena kod publike, te da je od prvog dana bilo je jasno da se radi o izuzetnoj osobi. 

“Sigurna sam da ne postoje riječi koje mogu opisati tugu i bol koju osjećamo. U ovim trenucima, Segmendina bi rekla da’bol i tuga prođu, a da život treba ispuniti radošću’. Tako je i živjela”, zaključila je na komemoraciji njena drugarica i kolegica Sanela Prašović Gadžo.

(Fena)