Slovenski parlament potvrdio Golobovu vladu

Slovenski parlament u srijedu je uvjerljivom većinom potvrdio ministre u novoj vladi premijera Roberta Goloba, čime je ona započela svoj mandat.

Za ekipu, sastavljenu od 17 ministara i ministrica, glasalo je nakon višesatne rasprave 53 poslanika iz triju stranaka Golobove vladajuće koalicije.

Protiv je bilo 28 poslanika iz Slovenske demokratske stranke dosadašnjeg premijera Janeza Janše, te iz demogkrišćanske Nove Slovenije, stranke koja je bila u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Golob je u svom nastupu, na početku sjednice, naglasio da je njegova vlada dobro sastavljena kombinacija iskusnih političara i stručnjaka za pojedina područja, da će odmah početi raditi na prioritetima zacrtanim koalicijskim ugovorom, te da će građani na takvu vladu uskoro  moći biti ponosni.

Riječ je o 13. slovenskoj vladi od sticanja državne samostalnosti i jednoj od najbrže sastavljenih nakon parlamentarnih izbora koji su ove godine održani 24. ašrilatravnja.

Uz ministre iz Golobove stranke Pokret sloboda koja je na izborima osvojila najviše glasova, u nju su ušli i ministri iz dviju koalicionih stranaka, Socijalnih demokrata i stranke Ljevica.

Golob je prilikom predstavljanja svoje ekipe kazao da ne očekuje uobičajenih 100 dana mira  za novu vladu i da će ona odmah početi raditi i biti operativna, što je potrebno s obzirom na domaće izazove i situaciju u svijetu, prenosi Hina.

(Fena)