Eksperti Svjetske banke ističu HNK kao pozitivan primjer razvijenosti DRG sistemu

Eksperti Svjetske banke u projektu unaprjeđenja zdravstvenog sistema BiH, kao pozitivan primjer istakli su Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno razvijenost sistema kodiranja bolničkih usluga prema međunarodnom sistemu klasifikacije pacijenata baziranom na dijagnostički povezanim grupama – DRG (Diagnosis-Related Group), koga godinama unazad, razvija Zavod zdravstvenog osiguranja HNKa  u saradnji s resornim ministarstvom i ugovornim bolnicama. 

Svjetska banka izradila je projekat za zdravstveni sistem BiH. Planirana vrijednost projekta je 75.000.000 USD ili 67. 300.000 eura, a period jegove implementacije je 2022.-2027. godina.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga i finansijski položaj zdravstvenih ustanova u BiH uz efikasno upravljanje.

U pripremi projekta, o projektnim aktivnostima, razgovaralo se s radnim grupama koje su oformljene posebno za usmjeravanje dizajna projekta u Republici Srpskoj (o kvalitetu zdravstvene zaštite, upravljanju i finansiranju) i Federaciji Bosne i Hercegovine (u Sarajevskom, Hercegovačko – neretvanskom i Tuzlanskom kantonu).

Radne grupe su se sastojale od direktorazavoda zdravstvenog osiguranja, pružalaca zdravstvenih usluga, agencija za kvalitet, visokih predstavnika iz ministarstava zdravstva i stručnih voditelja.

Jedna od podkomponenti projekta je Poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite koja se, pored ostalog, bavi proučavanjem puteva pacijenata kako bi se odredila stvarna cijena zdravstvene zaštite za četiri grupe pacijenata, te kako bi se ista nadograđivala na početne DRG sisteme koji su već razvijeni u Federaciji. Za primjer razvijenosti DRG sistema naveden je Hercegovačko – neretvanski kanton.

Kako je pojasnila mr.sc. Ana Vidačak dr. med., savjetnica za zdravstveno osiguranje ZZO HNK-a, eksperti Svjetske banke, u ovom Zavodu, prepoznali su kvalitetno upravljanje svim procesima, kvalitetno alociranje finansijskih sredstava i uspješno razvijen DRG model plaćanja bolničkih zdravstvenih usluga.

„DRG model plaćanja bolničkih zdravstvenih usluga zasniva se na australijskom modelu i pokazao se vrlo efikasnim oblikom plaćanja koji omogućava kretanje novca za pacijentom, odnosno plaćanja zdravstvenih usluga izvršiocu u skladu s realnim troškovima pri pružanju usluga. Zahvaljujući aktivnostima Zavoda, zdravstveni sistem ovog kantona, Zavod i bolnice, potpuno je spreman za primjenu DRG – a u praksi, odnosno plaćanje bolničkih zdravstvenih usluga po jedinici usluge. To je razlog zbog koga je Svjetska banka, u svom projektu, istakla ovaj Zavod kao pozitivan primjer“, kazala je mr.sc. Ana Vidačak dr. med.

(NovaSloboda.ba)