Mostarski školarci posadili “Drvo prijateljstva”

Mostarski učenici i njihovi nastavnici posadili su u petak “Drvo prijateljstva” u dvorištu IV Osnovne škole kao simbol kulture tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama.

Riječ je o učenicima i nastavnicima IV Osnovne škole i Osnovne škole “Ivana Gundulić”, koji već niz godina realizuaju zajedničke projekte koji promovišu kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržavaju partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja u Gradu Mostaru.

Direktorica IV Osnovne škole Seada Kuštrić i direktorica OŠ “Ivan Gundulić” Marija Jurčić složile su se da je “Drvo prijateljstva” poruka osnovcima i tinejdžerima da je tolerancija i uvažavanje, te bogatstvo različitosti u Mostaru i BiH nešto prelijepo.

Ova aktivnost je, inače, nastavak uspješne suradnje između ove dvije mostarske škole u okviru programa Nansen dijalog centra Mostar pod nazivom ‘”Nansen model obrazovanja'”.

Premariječima Vernesa Volodera, projekt menadžera NDC Mostar, učenici, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola učestvujući u ovom programu imaju priliku učiti o izgradnji interkulturalnog razumijevanja, izražavanju vlastitih identiteta i uvažavanju različitosti, te nenasilnoj komunikaciji i mirnom rješenju sukoba.

“Tri obrazovna sistema, koja su nastala kao rezultat ratnih djelovanja, ne doprinose procesu izgradnje mira u postkonfliktnoj BiH. Nažalost, svjedoci smo da se djeca ne poznaju, a nastavnici s vremena na vrijeme organizuaju zajedničke aktivnosti. Takođe, svjedočimo da s vremena na vrijeme, posebno na mostarskim ulicama, imamo ulično nasilje, visok stepen nerazumijevanja i netolerancije. Upravo realizacijom ovih zajedničkih obrazovnih programa gradimo mostove između svih škola u Gradu Mostaru, ali i šire”, rekao je Voloder.

Ovom događaju su, između ostalih, prisustvovali i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović.

 Norveški ambasador Olav Reinertsen ustvrdio je kako je ovaj gest samo još jedna mala potvrda da je njihova (školska) saradnja s NDC Mostar jako korisna i da “otvara” puno bolju budućnost.

“NDC radi na izgradnji povjerenja i tolerancije preko nacionalnih etničkih grupa. Upravo to želimo sa svim učenicima u cijelom svijetu, da postanu tolerantni građani u bilo kome društvu”, poručio je ambasador.

Ministar Hadžović podsjetio je kako Nansen model obrazovanja predstavlja savremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama s ciljem izgradnje mira, kvalitetnijih međuetničkih odnosa i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

“NDC ulaže napore u integrisano obrazovanje, a upravo su djecu naša budućnost, jer su oni ti koji će voditi ovu zemlju naprijed i u bolje sutra na kvalitetan način”, istakao je Hadžović.