Sunčano do umjereno oblačno

Jutros je na jugu Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni Bihać, Ivan-sedlo 18, Srebrenica 19, Bugojno, Livno, Prijedor, Sokolac, Tuzla 20, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg, Zenica 21, Banja Luka, Gradačac 22, Grude, Neum 24, Mostar, Trebinje 25 stepeni,

Danas će u Hercegovini prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblačenja poslije podne. U Bosni sunčano uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne, rijetki i slabi lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 29 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u proteklom periodu, uz relativno povoljne biometeorološke prilike većim dijelom dana.

Nakon svježijih jutarnjih sati, sa porastom temperatura i nešto izraženijim osjećajem sparine poslije podne, kod osjetljivih osoba su moguće pojačane tegobe, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Takođe, usljed visokih vrijednosti UV indeksa poželjno je izbjegavati duže boravke na suncu.

—–

BIHAMK

Zbog visokih temperatura izbjevati vožnju tokom dana

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnog preticanja.

Zbog radova na dionici Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive, svaki dan, osim nedelje i praznika, na snazi su dnevne obustave saobraćaja u vremenu od 09 do 12,15 sati, od 13,15 do 15,00 sati i od 17,00 do 19,00 sati. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce (Tasovčići-Tromeđa-Mostar, Tasovčići-Masline-Buna i Tasovčići- Domanovići-Buna).

Zbog održavanja manifestacije „Rotary Kanjon 2022“, danas u vremenu od 08 do 18 sati dolazit će do obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Srbljani-Bosanska Krupa.

Zbog izvođenja radova na autoputu A-1 za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf ,zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)