Sunčano s temperaturom do 36 stepeni

Jutros je Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno 18, Bihać, Livno, Prijedor, Sarajevo 20, Banja Luka, Sanski Most, Tuzla 21, Zenica 22, Gradačac, Grude 23, Neum, Trebinje 24, Mostar 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne postepen porast naoblačenja može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Tokom noći, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno su moguće intenzivnije padavine.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 28 do 34, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilno vrijeme, duži sunčani periodi i porast temperatura, pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Uz umjereno sjeverno strujanje, u Bosni će tokom prijepodneva biti svježije.

U Hercegovini toplije većim dijelom dana, poslije podne uz pojačan osjet sparine, što bi kod osjetljivijih meteoropata moglo uzrokovati poteškoće, poput glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti.

Poželjno je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van gradskih sredina, vodeći pri tome računa da se ne izlažete duže suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom kolovozu uz slabiju frekvenciju vozila

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po suhom kolovozu uz slabiju frekvenciju vozila.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnog preticanja.

Zbog radova na dionici Buna-Počitelj u mjestu Ševaš Njive, svaki dan, osim nedjželje i praznika, na snazi su dnevna obustavljanja saobraćaja u vremenu od 09 do 12,15 sati, od 13,15 do 15,00 sati i od 17,00 do 19,00 sati. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce (Tasovčići-Tromeđa-Mostar, Tasovčići-Masline-Buna i Tasovčići- Domanovići-Buna).

Zbog izvođenja radova na autoputu A-1 za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)